Makinat autonome, publikohen rezultatet e sondazhit

0
95

Në Shkurt 2020, Klubi i Automobilit të Francës (ACA Francë), publikoi rezultatet e një sondazhi që zhvilloi në lidhje me automjetet autonome. Pas 6 muajsh punë, më shumë se 1000 konsumatorë francezë dhanë opinionin e tyre në lidhje me makinat autonome dhe veprimet në lidhje me rregulloret, sigurinë, etikën dhe mirëmbajtjen.

Në përgjithësi, konsumatorët janë në favor të makinave autonome, por do të dëshironin të kishin disa masa mbrojtëse. Shumica e të anketuarve i kuptojnë automjetet autonome brenda nocionit tradicional të drejtimit: për shembull, përdoruesit e automjeteve autonome duhet të konsiderohen shoferë (51,2%), dhe të kenë patentë shoferi (68%). Për më tepër, 76,9% e të anketuarve mendojnë se pasagjerët e një automjeti autonome duhet të caktojnë një “person të ngarkuar”, i cili do të ndërhynte në rast të çaktivizimit të mënyrës autonome.

Rezultatet e anketës konfirmojnë gjithashtu se konsumatorët janë shumë të shqetësuar për përdorimin e të dhënave të tyre. Ndërsa pranojnë që automjeti i tyre autonom të mbledhë të dhëna, konsumatorët dëshirojnë të informohen se kush duhet të marrë të dhënat. Më shumë se 80% e të anketuarve janë kundër një transferimi automatik të të dhëna për prodhuesin e automjetit.

Falë këtij anketimi, do të jetë e mundur të identifikohet vizioni i konsumatorëve, nivelet e pranueshmërisë së tyre dhe të vizatohet skica e asaj që mund të jetë në të ardhmen, “Kodi i Autostradës për Robotët”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here