FIA konfirmon regjistrimet e furnizuesve të motorëve të Formula 1 për 2026-ën

0
478
Start of the race: 01 VERSTAPPEN Max (nld), Red Bull Racing RB18, 11 PEREZ Sergio (mex), Red Bull Racing RB18, 16 LECLERC Charles (mco), Scuderia Ferrari F1-75, action during the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2022, 22nd round of the 2022 FIA Formula One World Championship from November 18 to 20, 2022 on the Yas Marina Circuit, in Yas Island, Abu Dhabi – Photo Florent Gooden / DPPI

Më 3 Shkurt, FIA konfirmoi se gjashtë prodhues janë regjistruar si furnizues të motorëve për sezonet 2026-2030 në Formula 1. Prodhuesit janë:

Alpine Racing

Audi

Ferrari S.p.A.

Honda Racing Corporation

Mercedes-AMG High Performance Powertrains Ltd.

Red Bull Ford

Këto kompani do të furnizojnë gjeneratën e ardhshme të motorëve të Formula 1 të përcaktuar në rregulloret Sportive dhe Teknike të Formula 1 që janë publikuar në faqen e internetit të FIA-s.

Presidenti i FIA-s, Mohammed Ben Sulayem tha: “Konfirmimi se do të ketë gjashtë prodhues të motorëve që do të konkurrojnë në Formula 1 nga viti 2026 është dëshmi e fuqisë së kampionatit dhe rregulloreve të forta teknike që janë krijuar nga FIA në bashkëpunim të ngushtë me Formula 1 dhe prodhuesit e motorëve. Motori është në krye të inovacionit teknologjik, duke e bërë të ardhmen e Formula 1 më të qëndrueshme duke ruajtur garat spektakolare. Unë jam mirënjohës për besimin e prodhuesve lider në botë të automobilave të demonstruar nga përkushtimi i tyre ndaj Formula 1.”

Gjashtë të regjistruarit do të marrin pjesë në sezonet 2026-2030 të Formula 1 sipas rregulloreve teknike të miratuara nga Komisioni dhe Këshilli Botëror i Motorsportit në gusht të vitit të kaluar.

Shtyllat kryesore të kornizës 2026 janë:

Ruajtja e spektaklit –Motori 2026 do të ketë performancë të ngjashme me modelet aktuale, duke përdorur motorë me djegie të brendshme V6 me fuqi të lartë dhe me rrotullime të larta dhe duke shmangur diferencimin e tepruar të performancës për të lejuar gara më të përmirësuara.

Qëndrueshmëria mjedisore – Motori 2026 do të përfshijë një rritje në shpërndarjen e energjisë elektrike rreth 50% dhe do të përdorë një karburant 100% të qëndrueshëm.

Qëndrueshmëri financiare – Rregulloret financiare në lidhje me motorët do të reduktojnë kostot e përgjithshme për konkurrentët, ndërkohë që do të ruajnë ekspozitën teknologjike të fundit që është në thelb të Formulës 1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here