Parlamenti Evropian miraton Marrëveshjen e Gjelbër, standarde më të forta për ndotësit e ajrit

0
561

Më 15 janar 2020, Parlamenti Evropian miratoi një rezolutë për Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane, duke nënvizuar nevojën urgjente për një aksion ambicioz për të adresuar çështjet e ndryshimit të klimës dhe sfidat mjedisore.

Rezoluta paraqet reagimin e parë të Parlamentit ndaj Komisionit të Komunikimit për Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane. Parlamenti bëri të ditur se në një kohë kur Marrëveshja e Gjelbër do të ecë në rrugën e përcaktuar, më tej do të detajohet edhe pozicioni i parlamentit për masat specifike dhe veprimet që do të merren.

Parlamenti Evropian mbështet taksën e mjedisit dhe thekson se të gjitha llojet e transportit duhet të paguajnë për të arritur një klimë të qëndrueshme. Si pasojë, Rezoluta mirëpret propozimin e Komisionit për të forcuar transportin multimodal duke siguruar një fushë të një niveli të barabartë ndërmjet mënyrave të ndryshme të transportit. Për më tepër, Parlamenti vlerëson propozimin e Komisionit për të zhvilluar zgjidhje MaaS dhe i kërkon Komisionit të përfshijë qytete në zbatimin e politikave të ardhshme të lëvizshmërisë.

Për më tepër, Rezoluta mirëpret rishikimin e Direktivës së Karburanteve Alternative për të përshpejtuar përdorimin e automjeteve me emetim të ulët apo zero të dioksidit të karbonit. Sidoqoftë, Parlamenti kërkon një plan më gjithëpërfshirës të lëvizshmërisë urbane për të zvogëluar bllokimet në qytete, për shembull përmes mbështetjes për transportin publik me zero emetime.

Dhe në fund, për sa i përket ndotësve të ajrit, Parlamenti pret legjislacionin e ardhshëm për miratimin e standardeve më të rrepta për ndotësit e ajrit për automjetet me motor me djegie (Euro 7) dhe për të rishikuar standardet e performancës së emetimeve të CO2 për makina, furgonë dhe kamionë, duke siguruar një hapësirë nga 2025-ta drejt emetimeve zero në lëvizshmëri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here